Rutines i mediocritats d'una vida absent * Rutines i absències d'una vida mediocre * Absències i mediocritats d'una vida rutinària
dissabte, 30 de juny del 2007
Un globus, dos globus... 7 ferits
En espanyol, en espanyol!
dimecres, 27 de juny del 2007
Traspàs de Sant Pere
diumenge, 24 de juny del 2007
Nit de Sant Joan
dissabte, 23 de juny del 2007
Les joies de la família, la CIA i Northwoods
dijous, 21 de juny del 2007
Rally, esport nacional català
dimecres, 20 de juny del 2007
Merda de pel·lícules
dilluns, 18 de juny del 2007
Paradoxes de la democràcia
diumenge, 17 de juny del 2007
Palestina? Se l'han follat! [Salam Fayad]
Llegint la premsa (17/06/07)
És algo que ja sabia, però se'm confirma amb un article de Rebelión que no sóc l'únic a qui desesperen certs articles de La Vanguardia que no tenen altra finalitat que mentir i manipular (en aquest cas, sobre la xarxa d'internet a Cuba).
També m'entero que Bush, com Chávez, vol legalitzar gran quantitat dels indocumentats que hi ha al seu territori. Bé, hi ha alguna diferència: a Veneçuela és per higiene democràtica i es vol estendre la ciutadania entre tots els habitants del país, mentre que als EEUU s'han adonat que els falten reclutes i volen convèncer alguns dels immigrants que ja han aconseguit de travessar la frontera que vigilin amb les armes a altres immigrants com ells, per a què no la puguin passar més. Una traïció als orígens que serà compensada, quan hagin acabat el sevei militar, amb la ciutadania.
En relació a aquestes coses que tothom sap però que oficialment es neguen durant molt de temps fins que ja són inòcues (com lo de brutalitat policial a Gènova a què em referia fa poc), cal afegir-hi les declaracions d'Herrero de Miñón a la SER (i davant de Carrillo!) en les que confirma que un dels objectius de la Transició era desactivar el Partit Comunista. Evidentment, hores d'ara no cal esperar una reacció massiva i emprenyada de votants actuals del PSOE que van ser enganyats. Ara ja és massa tard, i la gran majoria deuen viure còmodament apoltronats i feliços de poder perpetuar els seus privilegis votant aquesta farsa de bipartidisme que hi ha a Espanya. En certa manera, cal reconèixer que aquella manipulació reconeguda per l'Herrero de Miñón va tenir el mèrit de posar cadascú al seu lloc: gràcies a ella, molts es van descobrir veritables votants de l'acrític PSOE molt abans que les exigències de l'edat els haguessin oblidat a renunciar a les utopies comunistes.
PS: l'única notícia alegre ha estat el seguiment de la investidura com a regidor de Reus de l'Ariel Santamaria de la CORI. Beneficiaris també del vot crític i de protesta, aquest partit juantxi pot posar en evidència moltes de les mancances, defectes i rutines desidioses dels nostres representants polítics, a més de suposar un acostament real entre les institucions i el poble (encara que sigui en la seva cara més fiestera i friqui). És trista la falta d'un partit realment interessat en defensar la ciutadania contra les agressions que pateix. Però, entre tant de farsant amb corbata, visca la farsa festiva de la CORI!
PS2: aquesta matinada (a les 0:30h) per TV2, s'emet l'especial Hacia dónde va Latinoamérica?, amb la participació de Pascual Serrano (colaborador habitual de Rebelión, que ja n'ha fet una crònica parcial). Pot ser interessant, perquè també hi haurà l'Horacio Vázquez Rial, columnista de Libertad Digital...
dissabte, 16 de juny del 2007
Agressions capitalistes a governs (2 de 2)
Agressions capitalistes a governs (1 de 2)
divendres, 15 de juny del 2007
Encara no prou espetardat
Comprender Venezuela, pensar la democracia (3a part)
--L'abril de 2002, després del cop d'Estat, centenars de milers de ciutadans van baixar dels turons (cerros) de txaboles que rodegen Caracas per a exigir el restabliment de l'odre constitucional (p.95). [[Hauria passat el mateix aquí si el 23F hagués seguit endavant?]]
--El cop d'Estat va proporcionar a tot el món alguna d'aquelles imatges que serveixen de brúixola per a orientar-se en política: recordem, per exemple, la cúpula empresarial, els alts càrrecs militars i la jerarquia eclesiàstica celebrant entusiasmats la derogació de la Constitució (p.97). I la majoria de mitjans de comunicació també s'hi van comprometre (p.ex. El País, unit per vincles empresarials amb la família Cisneros, la més rica de Veneçuela).
--Cap dels diaris als qui avui dia provoca escarafalls la no-renovació de la llicència a RCTV va denunciar la supressió de la llibertat d'expressió durant el cop d'Estat, quan es va tallar l'emissió del canal estatal i es van assaltar els mitjans comunitaris (p.98).
--Per als grans “demòcrates”, la diferència rellevant no s'establia entre constitucionalisme o colpisme sinó entre els interessos de les classes dominants i els de les classes oprimides (p.98). [[Com passat amb molts exiliats Veneçolans de classe mitjana, que denuncien que amb Chávez s'havien anat empobrint (és a dir, perdent privilegis)]].
--A finals de 2002 hi va haver una aturada petroliera que va aconseguir paralitzar el país. Patèticament, van intentar presentar com una vaga de treballadors el que era clarament una aturada patronal per tal d'intentar aconseguir mitjançant l'asfíxia econòmica el que no aconseguien per la via electoral (p.99).
--Durant l'època d'escassetat que va seguir l'aturada petroliera, Chávez va visitar les zones pobres més afectades. Una dona gran que vivia en una txabola en el que no hi havia més mobles que dos llits i que havia tingut que cremar-los per a poder cuinar, va agafar Chávez per les solapes i li va cridar: “ara no et rendeixis, noiet, ara no et rendeixis!” (p.100).
--L'oposició va solicitar un referèndum revocatori, i el 15 d'agost de 2004 Chávez va ser referendat amb el 60% dels vots. Era la vuitena consulta electoral que guanyava consecutivament.
--Els colpistes havien presentat al referèndum un gran nombre de firmes fraudulentes, esperant que el govern no les acceptaria i poder llavors denunciar la negativa de Chávez a realitzar un consulta electoral a la que els ciutadans tenien dret. Però les va acceptar i van haver d'adoptar l'estratègia de deslegitimar els resultats (p.158, nota 22).
--Danilo Anderson, el fiscal encarregat de processar els imputats per la seva participació en el cop d'Estat, va morir víctima d'un atemptat.
--El 2001 s'havia aprovat una nova Llei de Terres (d'acord amb la Constitució) que autoritzava l'Estat a expropiar els latifundis de més de 5 mil hectàrees que portessin diversos anys improductius, per a què els poguessin cultivar pagesos sense terra. Tanmateix, els exquisits terratinents, fins aquell mateix dia zelosos defensors de la llei i l'ordre, han optat des de llavors per contractar sicaris que crivellin a trets les famílies pageses acabades d'establir. Res que hagi despertat l'interès dels nostres intel·lectuals mediàtics (p.101).
--Els autors expliquen emocionats (p.102) la seva assistència a una mobilització massiva d'aquests pagesos, exigint davant de l'Assemblea Nacional noves mesures per a acabar amb el sicaris. Els pagesos, malgrat rebre contínuament atacs armats, no havien provat d'organitzar una altra força de fet amb la que combatre la força de fet dels sicaris, sinó que en una autèntica cerimònia republicana que hauria entusiasmat tota la tradició Il·lustrada exigien en la seva condició de ciutadans que les instàncies legislatives prenguessin noves mesures.
--Cal no perdre de vista que tots aquests crims han estat perpetrats per gent que fins fa quatre dies eren uns ciutadans tan impecables com ho són avui a Espanya José María Cuevas, Emilio Botín, Jesús de Polanco o Fernando Savater: ferms defensors de la vigència de les lleis mentre siguin lleis que, com les del Rei de El Petit Príncep, no pretenguin res més que sentir-se sobiranes a força de sotmetre's als dictats de la realitat, sense intentar mai de governar-los (p.104).
--Molts privilegiats no estan disposats a acceptar la mesura “insignificant” que els correspon en la seva nova condició de ciutadans. Gustavo Cisneros no vol ser un ciutadà com qualsevol altre, ni que se li assignin els mateixos drets i deures que a qualsevol, amb la mateixa capacitat de determinar el curs de les coses que l'últim esparracat de qualsevol cerro (p.105).
--L'il·lusió de ciutadania, l'estafa de les democràcies riques, es dóna en aquelles situacions en què les lleis són tan submises al manament dels poderosos, s'hi adapten amb tanta obediència i precisió que, en resultar ambdós idèntics, pot arribar a semblar que són les lleis i no el manament dels poderosos els que han configurat la realitat (p.110).
--Quan a l'octubre de 2005 Chávez va decidir, d'acord amb el Banc Central de Veneçuela, retirar les seves reserves de divises d'un país que amenaçava de bloquejar-les, la majoria de mitjans de comunicació van calificar-ho d'intromissió intolerable del poder polític en els assumptes econòmics (p.113). Van posar de manifest la seva concepció de l'Estat de Dret i la trista realitat que opera a la resta del món: els governs són titelles de les multinacionals financeres.
--Per a poder parlar pròpiament d'un Estat de Dret, a Veneçuela s'estan duent a terme 3 tipus de política: (1) assegurar la sobirania nacional i estendre la ciutadania a tots els habitants ; (2) garantir les condicions necessàries per a què es puguin donar el dret i la política (habitatge, alimentació i salut) ; (3) aconseguir l'apertura efectiva d'un espai lliure per a la discussió i deliberació ciutadana, i garantir l'eficàcia real del que s'hi decideix (p.123).
--Referent al primer punt, hi havia 4 milions de persones sense censar, és a dir, sense existència civil (p.116). Per això, encara avui l'oposició denuncia Chávez d'inflar els censos per a guanyar les eleccions (p.117).
--Resulta significatiu que els primers que no donaven importància a la seva inexistència civil fossin els milions de no censats. Però té la seva explicació: és veritat que no tenien drets a cap tipus de prestació educativa o sanitària, però no és menys cert que tampoc les haurien tingut en el cas d'haver-se registrat com ciutadans, per la senzilla raó que l'accés als serveis sanitaris o educatius no depenia del fet de formar part d'un Estat, sinó de disposar de diners o no (p.116).
--Respecte del punt 2, a Veneçuela es té en compte que els “subjectes de dret” que som els humans tenim un cos com a suport de tots els drets i, per tant, unes condicions materials (menjar, roba, habitatge, salut) per a l'exercici de qualsevol dret (p.118). Qualsevol que hagi patit mai un mal de queixal sap perfectament que, mentre dura el dolor tan intens, un ni és ciutadà ni deixar de ser-ho, sinó senzillament un tros de carn que envolta un intens dolor de queixal (p.119).
--Molt sovint, la diferència entre que un dret sigui un veritable dret o un privilegi camuflat no està tant en la pròpia llei com en la difusió que se'n fa (p.127). A Veneçuela s'està aconseguint que la gent discuteixi sobre les lleis existents en les seves converses quotidianes.
--El Procés Bolivarià comprèn un espectre polític amplíssim (a la pàgina 130 es dóna un resum dels partits que hi ha), i Chávez representa la unitat entre tots aquests poders diferents que formen part del mateix Estat (p.131). El que defensa l'Oposició, en canvi, no és una postura alternativa a la que ofereix algun dels partits del Procés Bolivarià però nogensmenys compatible amb el concepte de ciutadania. El que defensa l'antichavisme són uns privilegis que els han correspost durant molt de temps en virtut de la seva classe social (p.132). La pròpia idea de privilegi incorpora la seva incompatibilitat amb les lleis i la possibilitat de convèncer-les: els privilegis són, per definició, aquelles possibilitats que corresponen a alguns precisament a costa de què no puguin correspondre a tots (p.104).
--La línia que separa avui al Procés que lidera i simbolitza Chávez de l'Oposició és la línia que sempre ha separat les aspiracions del projecte Il·lustrat dels seus enemics (p.135). Dins de l'enorme espai polític del Procés Revolucionari no es discuteix si cal censar la població o no ; no es discuteix si cal garantir la soberania nacional davant d'ingerències estrangeres o no; no es discuteix si les persones han de viure com persones o com animals... aquesta mena de coses (les bases de qualsevol Estat de Dret) només es discuteixen amb l'oposició antichavista (p.134). La fractura social que presenta l'oposició es dóna més aviat entre els defensors dels seus privilegis i la ciutadania (p.135).
--Abans de Chávez els pobres no sortien per televisió, com si no existissin. Ara, tanmateix, els canals privats no paren de mostrar una gran sensibilitat per aquest assumpte, atorgant-ne a Chávez, és clar, tota la responsabilitat (p.136).
--En la Revolució Bolivariana té una importància fonamental el tercer component de la tríada revolucionària: la Fraternitat (a la que a Veneçuela prefereixen anomenar “Humanisme”): molts dels seus projectes serien impossibles sense el treball voluntari de molta gent disposada a col·laborar altruistament per un pur sentiment d'humanitat. És aquella mena de coses que els economistes solen saber a priori que són impossibles, però que acaben resultant reals (p.139). Aquesta és tota la “novetat” que se li demana a l'home nou veneçolà: una exigència de cert Humanisme en front de la pura lògica del benefici i el mercat (p.140).
--La propietat ha estat considerada per tota la tradició il·lustrada una condició de la ciutadania. La raó és de sentit comú: només aquell que no depèn més que d'allò seu per a la seva subsistència pot considerar-se realment lliure, o sigui, capaç de decidir amb veritable autonomia (p.142). La tradició il·lustrada ha anomenat independència civil aquesta autonomia (p.143).
--En la societat capitalista la gran majoria de la gent no té mitjans de producció i està, per tant, obligada a buscar-se la vida treballant per a algú altre. És a dir, no té garantits els mitjans de subsistència, que depèn de la voluntat d'uns altres. Com que no es dóna independència civil (és a dir, propietat), en el capitalisme no hi ha ni llibertat ni autonomia polítiques (p.143).
--Al Manifest Comunista, Marx recorda que “se'ns ha retret als comunistes voler abolir la propietat personalment adquirida, fruit del treball propi, aquella propietat que forma la base de tota la llibertat, activitat i independència individual”. I la resposta de Marx no va ser la de negar que la propietat constitueixi en algun sentit la base de la llibertat i la independència individual, sinó mostrar que és precisament el capital el que ha suprimit per complet aquesta propietat, ja que la societat capitalista no pot existir sinó a condició de què la gran majoria de la societat sigui privada de propietat (p.144).
--La Constitució Veneçolana reconeix la propietat privada, i el Govern està convertint a molts veneçolans en propietaris (p.144).
--Per al Procés Revolucionari no val qualsevol drecera: si es renuncia al Dret en nom de l'eficàcia contra el capital, és gairebé segur que algun particular intentarà ocupar el lloc de les lleis, i ja no hi haurà manera d'impedir-ho (p.151).
Mira també: la primera part i la segona part d'aquest article.
Comprender Venezuela, pensar la democracia (2a part)
En aquesta entrada hi ha les cites i notes de la primera part del llibre, la de “pensar la democràcia” (pàg 22 a 91). He omès alguna part pertinent a les intervencions violentes allà on es volien aplicar mesures econòmiques anticapitalistes, a les que dedicaré una futura entrada específica.
-Veneçuela és l'experiment més crucial que s'ha fet respecte del desenvolupament històric del projecte polític de la Il·lustració (p.23). És, a més, una impressionant excepció a la monòtona realitat a què ens tenia acostumats el segle XX: cap projecte socialista o que afectés verdaderament els interesos econòmics dels poderosos podia tirar endavant per via electoral i conservar les garanties constitucionals d'un Estat de Dret sense que un cop d'Estat vingués a posar-hi fi.
--Ningú hauria de restar intel·lectualment indiferent davant del que és probablement l'experiment històric més important des de la revolució francesa.
--Hauria de quedar ben clar que el Procés bolivarià és hereu del projecte il·lustrat. De fet, una de les principals acusacions abocades sobre el comunisme ha estat l'entusiasme de les esquerres a l'hora de defensar aventures polítiques “més profundes” o “autèntiques” que aquelles que el projecte de la Il·lustració havia plasmat en la idea d'un Estat de Dret (p.24). Una cosa és assentar les bases legislatives per a què el dret no pugui ser segrestat per la burgesia i una altra ben diferent és considerar el dret mateix com un producte burgès destinat a ser superat per algun estil superior de fer justícia (p.27). Tals intents de superació del dret portaven aparellat un intent de superar la pròpia noció de “ciutadania”, com van demostrar feixistes i comunistes provant de forjar algo així com un “home nou”: un cop s'havia suspès el dret es trobava a faltar no ja el dret, sinó un home edificat tan moralment que no el necessités (p.28).
--En totes les ocasions històriques en les que es va instituir algo semblant a una “dictadura del proletariat”, va tendir a pensar-se més aviat en la tasca educativa de forjar un nou temperament moral de la població que en la idea de restablir la condició de la ciutadania en unes condicions en les que ja no hi hagués privilegis de classe. Com si els privilegis de classe haguessin depès mai d'actituds morals i no de relacions econòmiques i legals (p.29).
--A Veneçuela s'està a punt de descobrir que el veritable “home nou” tan anhelat per les tradicions comunistes no és cap altre que el ciutadà il·lustrat de tota la vida. S'està obligant als poderosos a comportar-se com a simples ciutadans i s'està obrint la possibilitat de què els desposseïts assumeixin tot el protagonisme que els otorga la ciutadania (p.30).
--Resulta increïble que hagi calgut una revolució per a posar en marxa tot allò que solem considerar ben normal: l'Estat de Dret. O no resulta tan increïble si considerem que és ara per primera vegada que l'aventura ciutadana de l'Estat de Dret està deixant de ser una estafa (p.31). Potser el primer que es farà evident és l'absoluta incompatibilitat entre capitalisme i democràcia (p.32).
--Sota el capitalisme, totes les qüestions polítiques d'importància són decidides en el camp de l'economia i no en el Parlament, que se suposa que és la seu de la nostra instància política. Al Parlament se'l deixa actuar mentre no decideixi res que contradigui els interessos de les corporacions econòmiques (p.39). Com deia Carl Schmitt, el poder no el té qui l'exerceix, sinó qui et pot cessar per l'ús que en facis en exercir-lo.
--Les corporacions econòmiques fan política de forma dictatorial i aliena a l'argumentació parlamentària, és a dir, al marge de la llei. El govern internacional que formen l'FMI, el BM, el G7, etc. està fora de tot control parlamentari i democràtic, però governar sí que governa. No és que no hi hagi política, el que no hi ha és democràcia ni, molt menys, divisió de poders, República o Estat de Dret (p.40).
--Un veritable Estat de Dret és aquell en què la llei pot ser corregida legalment. En un veritable Estat de Dret ningú pot escudar-se legítimament en que les lleis són dolentes per a deixar-les d'obeir. Si les lleis són dolentes cal fer el que va fer Sòcrates: obeir-les. Obeir-les i persuadir-les per a què canviïn, per a què esdevinguin lleis millors a les que obeir també (p.34).
--Tant el fascisme com el comunisme podien ser presentats com dos intents contraposats però igualment desesperats per intentar salvar el mínim antropològic necessari per a la vida social (p.45). El llibre de Karl Polanyi La Gran Transformació: Crítica del Liberalisme Econòmic va demostrar que el projecte liberal d'un mercat autorregulador (en el que la terra, el treball i el diner apareixien com a mercaderies) era la utopia més insensata i suïcida que mai hagués emprès la humanitat.
--Tothom té al cap aquells casos en els que l'esquerra va seguir el camí de la revolució i, quan va triomfar, va instaurar allò es va anomenar el “socialisme real”. Però els historiados tenen encara un compte pendent, ja que aquesta història no s'entendrà suficientment si no es conecta amb aquesta altra: la de tots aquells altres casos en què l'esquerra anticapitalista es va decidir per la opció de corregir legalment les males lleis (p.38). El que va succeir invariablement va ser que els mateixos que abans presumien de l'ordre constitucional es van ocupar llavors d'esperonar, finançar, provocar i recolzar un cop d'Estat que enviés a fer punyetes l'ordre en qüestió (p.39).
--El capitalisme mai ha permès que la democràcia es pronunciés contra el capitalisme. És una llei que Kissinger va enunciar molt certerament en ocasió del cop contra Allende el 1973: “si cal triar entre sacrificar l'economia o la democràcia, cal sacrificar la democràcia” (p.47).
--En tot el segle XX no podem posar ni un sol exemple de victòria electoral anticapitalista que no hagi estat seguida d'un cop d'Estat o d'una interrupció violenta de l'ordre democràtic (p.50, on comença una enumeració d'exemples fins la pàgina 60). En fi, després diuen que el comunisme només és compatible amb la dictadura política. No: el cas és que ni un sol cop se li ha permès assajar si podia ser compatible amb la democràcia (p60).
--A la llum de tots aquests casos, l'actitud tan escrupulosa i rigorista que tants i tants intel·lectuals socialdemòcrates i d'esquerra han tingut respecte Cuba resulta especialment repugnant o insensata (p.62).
--És la por davant de la possibilitat que el comunisme sigui molt més compatible amb la democràcia i l'Estat de Dret que el capitalisme. És per això també que al comunisme no se li hagi deixat gestionar cap altra cosa que no fos la guerra. I això és el que vam tenir tot al llarg del segle XX: comunisme de guerra (p.64), [[Inclou això el comunisme d'excepció i de boicot que té Cuba?]].
--Chávez i el poble veneçolà tenen la possibilitat d'acabar amb aquest error tan llarg i profund de considerar que el socialisme és incompatible amb la divisió de poders, l'Estat de Dret, el parlamentarisme i la democràcia (p.66).
--També, senzillament, és que la por la tenen a la democràcia. Podria ser que mai n'haguéssim tingut realment, i que fos el comunisme, com a mínim sota les condicions modernes de producció, l'unica possibilitat democràtica que li queda a la humanitat (p.69).
--Les nostres societats “democràtiques” són en realitat una il·lusió ciutadana, perquè som una realitat que té el privilegi històric de no necessitar violar el dret per a conservar els seus privilegis ; una realitat a la que si se li concedís el dret de canviar, decidiria tanmateix mantenir-se idèntica a com l'ha conformat no el dret, sinó la història (p.74).
--Marx tenia raó quan advertia i demostrava que els mals del capitalisme no depenen de les bones o males voluntats sinó de l'entramat de lleis en les que s'assenta la producció de capital (p.83). És un sistema econòmic que a més està protegit per l'OTAN i el terrorisme dels Estats Units, i que pot recórrer en qualsevol moment a la gestió d'institucions com el Banc Mundial, capaces de xantatgejar qualsevol marge ciutadà mitjançant el bloqueig econòmic, el control dels crèdit o el deute extern.
--El capitalisme és un sistema per al que la sobreproducció de riquesa (algo que sempre ha estat per a l'home un motiu de festa) suposa una falta de mercat i una amenaça de crisi. Un sistema en què la possibilitat humana de descansar es transforma en el desastre de l'atur. Un sistema en el que la guerra, la pitjor de les calamitats, és el millor estimulant econòmic (p.85).
--Els problemes del parlamentarisme sempre tenen solució constitucional, mentres que els del capitalisme no (p.84). I la ciutadania fa temps que és conscient que no paga la pena entossudir-se a aportar arguments quan els arguments de l'economia tindran sempre la darrera paraula (p.85). Veneçuela és un poble que ha començat a confiar que les lleis poden servir per a alguna cosa (p.89).
--Diuen que a les democràcies occidentals no hi ha presos polítics, i això no té res de sorprenent en un món en el que el poder no circula per canals polítics (p.88).
--Veneçuela és una anomalia de l'Edat Contemporània que depèn a vida o mort no de l'economia, sinó de les seves lleis (bones o dolentes), la seva Constitució i el seu Dret. No és cap societat lo suficientment privilegiada per a poder-se permetre decretar els drets ciutadans allà on aquests ja són superflus, sinó una societat que, per tal d'escapar de l'oceà de misèria infrahumana en la que es troba sumida, ha posat totes les seves esperances en els drets de la seva ciutadania (p.90).
L'article segueix amb una tercera part.
Abans hi ha una primera part.
dijous, 14 de juny del 2007
Comprender Venezuela, pensar la democracia
Carlos Fernández Liria y Luis Alegre. Ed Hiru 2006. 160 pàg. ISBN: 84-95786-05-2
Encara que potser no arribi a convertir el lector en un entusiasta d'algunes mesures del govern de Chávez, és difícil no estar d'acord amb la descripció desoladora que es fa sobre l'estat polític internacional, i la necessitat de fer-hi alguna cosa. I deixa clar que els veneçolans, com a mínim, ho estan intentant.
PS1: com que el llibre és ple d'apunts interessants, és probable de aquesta nit els transcrigui i els pengi aquí al bloc, com ja vaig fer amb Com ens enganyem.
PS2: avui publiquen a Rebelión un ressenya del darrer llibre publicat pel Fernández Liria y el Luis Alegre, que també el tinc a llista de lectures. Segons diuen, hi reescriuen encara amb més claretat l'argumentació del llibre que tot just acabo de ressenyar jo. No sé si aprofitar i llegir-lo tot seguit... o si corro el risc de saturar-me'n!
[Segueix amb una segona i una tercera part]
dimecres, 13 de juny del 2007
Entotsolat
Com ens enganyem (2b)
--Recull de textos part 1 de 1: pitja aquí per a accedir-hi.
--Introducció: pitja aquí.