divendres, 23 de maig del 2008

Receptes

Aprofitant els avantatges de tenir un blog penjat a internet, hi deixo (és a dir, em deixo i us deixo) les poques receptes que havia recollit en un arxiu, per tal de tenir-les a l'abast sempre que m'interessi (i hi hagi un ordinador a la vora, és clar), perquè ara mateix prepararé novament unes madalenes (les darreres van triomfar) i m'ha costat déu i ajuda de trobar-ne la recepta que havia seguit la setmana passada. Li'n (oju!) vull portar a la Laura, malalta de varicel·la, demà quan pugi a Solsona. L'autocar surt a quarts de set del matí (oh, déu meu), però prefereixo matinar tant que no pas afrontar un risc ben alt de llamps i trons per aquest vespre-nit. A més, aquest de setmana se celebra el Corpus, i a Solsona això és sinònim d'orgia trabucaire. Amb tot plegat, i sobretot perquè les meves dues vides paral·leles s'interferiran a nivells insuportables, hi ha una probabilitat ben alta de què tant de sucre i farina se'm facin un nus a l'estómac...
PASTÍS DE FORMATGE
--Batre 4 ous en un bol gros. --Afegir-hi 4 iogurts (opcional 1 de llimona) --2 cullerades soperes de Maizena --2 cullerades soperes de farina --10 cullerades de sucre --1 terrina de Philadelphia --Remoure-ho tot i passar-ho per la batedora --Abocar-ho en un motlle --Posar-hi les panses enfarinades --Coure al forn (175 / 200º) uns 40 minuts amb el foc des de baix. --Coure amb el foc des de dalt 10 minuts.
CREMA CATALANA
--Posar a bullir (a l'OLLA1) 1 litre de llet, 50g de sucre, la pell d'una llimona i un parell de branques de canyella. --Posar (a l'OLLA2) 200g de sucre, 30g de Maizena i 8 rovells d'ou. Barrejar-ho amb la varilla (=vareta?). --Quan la llet bulli, abocar a poc a poc la meitat de l'OLLA 1 a l'OLLA2, tot barrejant. --Abocar el resultat del l'OLLA2 a l'OLLA1 (que ha d'estar bullint), sense deixar de barrejar perquè no s'agafi, i deixar bullir uns 10 segons (vaig estar-m'hi més estona). --[[Mentre feia aquesta darrera barreja, hi he abocat més Maizena, perquè em semblava massa líquid]]. --Abocar en platets de terrissa i o bé afegir-hi canyella mòlta o bé sucre i cremar-lo.
GASPATXO
--Agafar pa dur (una mica més d'un crostó), fer-ne trossets i posar-los al fons de la batedora. Ofegar-los en aigua fins que s'estovin. --Afegir-hi mitja ceba picada i 2-3 dents d'all picats. Batre-ho una mica. --Trossejar i afegir a la batedora: -1 cogombre (pelat) -1 pebrot verd (net de llavors) -1 pebrot vermell (net de llavors) -4 o 5 tomàquets --[[Si els ingredients no hi caben, batre un mica per a disminuir el volum dins de la batedora]] --[[Ara es pot passar per un colador, per a treure'n la pell dels tomàquets i pebrots]] --Un raig generós d'oli d'oliva, una rajolinet de vinagre i sal. Anar barrejant i retocant les proporcions d'oli, vinagre i sal segons agradi. Fins i tot s'hi pot afegir una micatona de pebre negre mòlt.
ESPAGUETI A LA PUTANESCA
-4 tomàquets -2 dents d'all -2 guindilles vermelles -12 olives sense os -8 anxoves trossejades -alcaparres (=tàperes), julivert i alfàbrega picats -350 grams d'espaguetis Pelar, buidar i trossejar els tomàquets. Fregir l'all i les guindilles (= bitxos) picades en una cassola i abocar-hi el tomàquet. Tapar la cassola i deixar-ho a foc lent 10 minuts. Afegir-hi aigua si cal. Quan el tomàquet s'hagi estovat afegir-hi el picat de julivert, alfàbrega, anxoves, olives i tàperes. Deixar bullir 3 minuts. Mentrestant, haurem bullit els espaguetis, que escurrirem (= escorrerem) i afegirem a la cassola mig minutet perquè s'amari de la salsa. Servir amb parmesà ratllat.
TABULE
-1 tassa de cus-cus -2 tasses d'aigua bullint -1/2 tassa de ceba picada -6 cullerades de menta tallada fina -2 tomàquets mitjans tallats a daus -1 tassa de julivert picat -5 cullerades d'oli d'oliva -1/3 got de suc de llimona -1/2 cullerada de sal -1/3 cullerada de pebre Es renta el cus-cus i es deixa durant 30m en una font amb dos gots d'aigua bullint (el foc s'ha apagat quan l'aigua ha començat a bullir). Es premsa el cus-cus amb les mans, es passa a una altra font i es remena amb la resta d'ingredients.
LECHE FRITA
-1/2 litre de llet -1 pell de llimona (o menys) -1 palet canyella en branca -3 cullerades de mantega (o més) -200g de farina -5 ous -250g sucre -canyella en pols En una cassola s'escalfa la llet amb la pell de llimona i la canyella en branca. Es retira quan comença a bullir. En una altra cassola, es fon la mantega a foc lent. S'hi afegeix la farina a poc a poc, sense deixar de remoure i evitant que s'hi facin grumolls. Quan estigui ben barrejat s'hi aboca la llet calenta, removent sense parar amb una cullera de fusta. [[A mi em va quedar una pasta plena de grumolls, que vaig desfer en afegir-hi la llet i batent amb força amb la batedora manual (àlies 'minipimer', a poder ser a la velocitat aquella per a fer “punt de neu”]] S'hi aboquen 3 rovells d'ou batuts, encara removent sense parar. S'hi aboca el sucre, i se segueix removent mentre la barreja es va espessint. Quan ja es prou espessa, s'aboca la massa en un motlle quadrat no massa fons, que haurem untat amb oli. Es deixa reposar en un lloc fresc fins que se solidifiqui. Partim la massa a quadrats d'uns 10cm. La passem per ou batut (2 ous), farina i per una paella generosa d'oli (només una estoneta, lo just per a què es dauri). Col·loquem les peces resultants en una safata amb paper de cuina, que n'absorbirà l'oli. Espolsem per damunt amb una barreja de sucre y canyella. Es deixen refredar i a la nevera!
MADALENES ( = magdalenes)
-4 ous -1 iugurt de llimona -1/4 litre llet -1/4 litre d'oli d'oliva -1/4 quilo sucre -300g de farina -2 culleradetes de llevat (=mig sobre) -canyella mòlta -mel -pastilla de xocolata (trossejada molt petita) Es baten els 4 ous i s'hi afegeix el iogurt de llimona i el ¼ de litre de llet freda. Es barreja, s'hi afegeix la canyella mòlta, la mel, el ¼ de litre d'oli d'oliva, el ¼ de quilo de sucre, el mig sobre de llevat i els 300 grams de farina. Amb cada ingredient afegit, es remena primer amb la forquilla i després amb el minipimer. S'aboca la massa dins dels motllos (fins la meitat) i s'hi tiren els trossets de xocolata trossejats. Es recobreix amb sucre (el just per a què formi una petita pel·lícula ben xopa) i es foten al forn entre 175º i 200º durant 15 o 20 minuts, fins que hagin pujat i agafat una miqueta de color. .

3 comentaris:

Guillem ha dit...

Merci Ivan:

Tot un detall, i més tenint en compte que ja comença a venir de gust el gaspatxo. L'estil Ivan sempre m'ha agradat molt, tot i que t'has oblidat de penjar la famosa recepta de truita de maduixes, jeje.

Salut.

Anònim ha dit...

Prometo escribirte la receta de mi "mucho arroz a la canela", de aquel famoso fin de año de 2001 -creo-, en breve.

Joan Vecord ha dit...

Guillem: no he escrit la recepta de la truita de maduixes perquè... no tenia recepta! I, vistos els resultats i l'ofensiva contra la cuina experimental que pot posar en risc la salut dels comensals (Santi Santamaria dixit), seguirà sense recepta. Aviam si un dia recordem velles alenades d'all i estrenem l'estiu amb un gaspatxo d'aquells que ens fèiem! Per cert, foteu-li canya al blog que el teniu adormit!

1400indigestiones: creo que recuerdo la receta (para 2 personas): dejar hervir 4 kilos de arroz, sin sal ni hostias, durante 1 hora hasta que adquiera la consistencia del cemento Porland, mezclar con medio litro de leche caducada y a sólo dos días de convertirse en mató y espolvorear con un kilo de canela rancia (para que tenga algo de sabor y también para refrenar el impulso de empezar a rellenar agujeros de la paredes, porque el color marroncillo de la canela puede ir muy bien para disimular el amarillo agrio de la leche pero te deja unos lamparones por la casa que no veas). Encomendarse a dios (o al diablo) y tomar directamente con el cucharón sopero.