(1) Steve Pieczenik (també l'he trobat escrit Piezenick o Pieczenick), membre del Departament d'Estat dels EEUU, va ser enviat l'any 1978 pel president Jimmy Carter com a "psicòleg expert" per a formar part en el grup de crisi que havia muntat el Ministre de l'Interior italià, Francesco Cossiga, després del segrest de l'Aldo Moro (ex-president del govern i líder democristià) per part de les Brigades Roges. Doncs aquest senyor ha declarat, en una entrevista que publicava ahir el diari italià La Stampa, que va manipular les Brigades Roges per a què assassinessin l'Aldo Moro. Afirma que ho va considerar "una iniciativa brutal, una decisió cínica, un cop a sang freda, ja que calia que un home fos sacrificat fredament per a la supervivència de l'Estat", ja que amb l'assassinat "es va impedir que l'economia italiana s'enfonsés".
En aquest article d'El Mundo s'explica prou bé, malgrat que ha estat una notícia no gaire reproduïda pels mitjans de comunicació, sobretot tenint en compte la gravetat del que s'hi denuncia, és a dir, l'existència del terrorisme d'Estat, del joc brut dels governs per a aconduir la realitat segons els seus interessos. I aquests interessos gairebé sempre responen als del capital i es tracta, llavors, d'impedir l'ascens, èxit o consolidació de partits, postures o moviments d'esquerra. L'assassinat de l'Aldo Moro responia a la necessitat de frenar el cada cop més poderós Partit Comunista, així com desprestigiar els diferents grups armats que havien sorgit arreu.
(2) Un altre cas de terrorisme d'Estat el tenim a Barcelona mateix. No em refereixo a l'atemptat d'Hipercor (potser haurem d'esperar també 30 anys per a saber la veritat, però és molt sospitós que aquest punt d'inflexió d'ETA de començar a matar civils innocents es donés precisament poc després que Batasuna hagués aconseguit 370.000 vots per a les Europees, 40.000 dels quals a Catalunya!), sinó l'incendi de la sala de festes Scala que es va produir el 15 de gener de 1978 (dos mesos abans que el segrest de Moro, vés per on), en un moment en què el moviment llibertari estava clarament en alça (només a Catalunya, la CNT comptava amb 100.000 afiliats). Ara se n'ha escrit un llibre: El Caso Escala, Terrorismo de Estado y algo más, l'autor del qual, Xavier Cañadas Gascón, va ser uns dels 5 condemnats pel judici i va haver-se de passar 8 anys a la presó. L'ha publicat l'editorial Virus, (ISBN: 978-84-96044-92-0), té 115 pàgines i costa 10€. En podeu llegir una petita ressenya pitjant aquí i un article de l'autor sobre el tema prement aquí.
PS: a internet he trobat una entrevista (en francès) al tal Pieczenick: cliqueu aquí.
2 comentaris:
buff! no m'havia assabentat de l'article del diari La Stampa, però ara es veu de manera més clara un forat negre que ningú entenia, o millor dit, que era molt sospitós. Per cert, t'has llegit aquest llibre? http://www.universidadnomada.net/spip.php?article20
És brutal!
No, no l'he llegit, però demà mateix provaré d'aconseguir-lo! Gràcies, sembla molt interessant!
Publica un comentari a l'entrada