diumenge, 2 de gener de 2011

L'origen de les migracions modernes (Arcadi Oliveres)

Fa dies que vull resumir aquí al blog el documental L'obsolescència programada, que va emetre TV3 ara fa un parell de setmanes. És llarguet i encara no m'hi he posat, però aprofitant que un dels blogs que recomano a la dreta ens ha desitjat una bona entrada d'any amb aquest petit vídeo de l'Arcadi Oliveres, he pensat de practicar fent-ne el resum:

—Segons un recent informe del Senat estatunidenc, a Guinea Equatorial (antiga colònia espanyola) tenen una renda per càpita de 500$. L'empresa Exxon-Mobil (la que extreu el petroli allà) hi genera uns beneficis tals que, en cas de repartir-los entre els seus habitants, la renda per càpita dels guineans pujaria fins als 35.000$ (per damunt dels 28.000$ dels espanyols).

—Qui es queda amb els calés? El president sanguinari del país, Teodoro Obiang, i la seva tropa de familiars, amics i coneguts (p.ex. els ministres), que creen unes societats-pantalla per a guardar-hi els diners... al Banc de Santander.

—Quan Hassan II de Marroc va morir, va deixar (a París i no a Rabat; al seu nom, no al del Marroc) 50.000 milions de dòlars. El deute extern del Marroc és de 20.000 milions.

—Els països deutors del Tercer Món ens envien cada any, en concepte de deute, una quantitat que oscil·la entre 5 i 6 vegades els diners de l'ajuda al desenvolupament que nosaltres els enviem.

—Espanya rep cada any 900 milions d'euros dels països del Tercer Món. Seria molt fàcil perdonar-los aquest deute, tenint en compte que la quantitat defraudada a l'Estat és gairebé 10 vegades superior: la Pompeu Fabra va fer un estudi sobre el frau fiscal dels rics a l'Estat espanyol: 80.000 milions d'euros cada any.

—El mercat d'armes (del nord cap al sud) és invers al mercat de droga (del sud cap al nord). És lògic deduir que sovint una cosa es paga amb l'altra. Ara bé, només s'ha pogut demostrar poques vegades, una de les quals va ser l'afer Iran Contra: els EUA deixaven aterrar al seu país avions carregats de droga provinents de Colòmbia, amb la condició de què serien reomplerts amb armes que, de camí de tornada, serien entregades a les Contres de Nicaragua que lluitaven contra els sandinistes. L'encarregat estatunidenc d'aquesta operació es diu Robert Gates, i a dia d'avui és... el secretari de Defensa dels EUA.

—Espanya és el 6è país del món que més armes exporta. I és el 2n (després dels EUA) en exportar munició a les guerres africanes.

—Segons el Ministeri de l'Interior espanyol, entre els anys 2006 i 2008 van morir 12.000 immigrants provant d'arribar a les costes espanyoles (peninsulars o a les Canàries).

***[Actualitzat 13/01/2011]: Resum del segon vídeo:

http://www.youtube.com/v/_TR8dMPBl98

***[Actualitzat 25/01/2011]: A Rebelión han publicat aquesta transcripció del text del vídeo.