dilluns, 17 de gener del 2011

Comunisme i dret: una polèmica a l'entorn del llibre "El Orden del Capital"

[Aquesta entrada l'aniré actualitzant a mesura que es publiquin nous articles]

La publicació del llibre "El Orden del Capital" (el pròleg del qual podeu llegir aquí traduït al català) ha generat un interessant debat a l'entorn de la necessària comptabilitat (o no) entre comunisme i Estat de Dret. La polèmica està resultant força llarga, però el seu interès fa que l'esforç i la paciència de llegir els següents articles pagui la pena:

(1) Comunismo y Derecho (Carlos Fernández Liria y Luis Alegre Zahonero, 04/12/2010, en resposta a l'article "El Comunismo Jurídico" de Carlos Rivera Lugo, que tot i que no parla expressament del llibre ni dels seus autors, planteja els mateixos temes que precisament ells han volgut criticar al llibre "El orden del Capital").

(2) El Derecho, la teoría, el capitalismo y los cuentos (Juan Pedro García del Campo, 21/12/2010, en resposta a l'article anterior [#1]).

(3) Comunismo, Democracia y Derecho (Carlos Fernández Liria y Luis Alegre Zahonero, 30/12/2010, en resposta a l'article anterior [#2]).

(4) Democracia y Comunismo (Juan Pedro García del Campo, 18/01/2011, en resposta a l'article anterior [#3]).

(5) La miseria del Derecho (Carlos Rivera Lugo, 08/02/2011, en resposta a Carlos Fernández Liria y Luis Alegra Zahonero, principalment l'article #1)

Paral·lelament, hi ha hagut una discussió entre Salvador López Arnal, John Brown i Santiago Alba Rico, iniciada per un article de John Brown aliè en un principi a aquesta polèmica [#4] però que hi acaba desembocant:


(11) Controladores, golpe de Estado social y pasividad y/o complicidad de la izquierda de “tradición laborista” (Salvador López Arnal, 07/12/2010, en resposta a l'article anterior [#10]).

(12) Je lutte des classes (John Brown,  09/12/2010, en resposta a l'article anterior [#11]).

(13) El trabajo social difuso y la piscina de chocolate (Santiago Alba Rico, 14/12/2010, en resposta a John Brown [#10 i #12]).

(14) Comunistas sin comunismos (John Brown, 18/12/2010, en resposta a l'article anterior [#13]).

Amb tots aquests precedents damunt la taula, l'economista Manuel M. Navarrete publica avui (17/01/2011) l'article:

(20)  Dogma y Derecho: el marxismo ante su encrucijada jurídica. Fa un parell de mesos (18/11/2010) ja havia publicat un ressenya del llibre "El Orden del Capital" que va titular:

(21)  Resucitar a Marx, i que va provocar un article de rèplica de part del professor Jordi Soler Alomà titulat:

(22) "Marx, resucítanos!".

Per la seva banda, José López s'ha afegit al debat amb el següent article:

(30) Marxismo, democracia y relativismo (23/01/2011)

I Salvador López-Arnal ha realitzat a John Brown una llarga entrevista que ha dividit en dues parts:

(40) “El comunismo es la libre producción de los comunes, sin Estado, sin clases, sin mercado y sin derecho" (Part 1)

(42) "El Estado de Derecho es hoy un regalo envenenado" (Part 2).


PD: Salvador López Arnal està fent un seguiment de la seva lectura d' "El Orden del Capital" (de moment en podeu llegir la Part 1Part 2Part 3Part 4 i Part 5).

6 comentaris:

Jesús Párraga ha dit...

Salut, Joan! Un tema molt interessant. Justetament tinc a mitges "Teoría general del derecho y marxismo" de Evgeni B. Pasukanis. Intentaré pegar-li una miradeta als articles que cites i ja et comentaré alguna cosa.

aurora ha dit...

Ep! Moltes gràcies per la relació d'articles! Reconec que tardaré prou en llegir-los però la veritat el tema és força interessant. Especialment perquè açò no s'ensenya a les facultats de Dret. No sé si serà inherent a totes les ensenyances universitàries, però la de Dret és pur aborregament: com si el dret fos una qüestió neutral! com si fos una cosa donada! com si no hi haguera més que saber els articles de memòria... De veres, és increïble, però l'únic debat que es planteja són qüestions de tècnica jurídica...

gràcies!!!

Joan Vecord ha dit...

Jesús, Aurora,

me n'alegro que us interessi, perquè he estat a punt de perdre el cap ordenant-los i buscant els enllaços per internet! ;-)

Jo encara no me'ls he llegit tots, i la majoria dels llegits només ho estan "a mitges" o "d'aquella manera". A aquestes altures, volia començar a rellegir la polèmica des del principi i, en acabat, afrontar la lectura del llibre "El orden del Capital". Aviam si me'n surto prou ràpid!

A més, avui mateix es publica una nova resposta de Juan Pedro García del Campo:

http://www.rebelion.org/noticia.php?id=120578

PD: El llibre que comentes, Jesús, també l'afegeixo al paquet de lectures. De Pasukanis també se'n parla (molt breument i a la nota final) en aquest darrer article publicat avui.

PD2: Lo de les universitats, Aurora, no té nom: preparen els alumnes no per a ser bons advocats o economistes, sinó a ser uns bons gestors de recursos jurídics i empresarials en un món capitalista. Aquest debat, doncs, hauria d'interessar només als estudiants de Dret i d'Economia (els dos temes que s'hi tracten) que no vulguin arriscar-se a llançar per la borda el seu pla d'estudis. ;-)

Guille ha dit...

En economia no hi ha cap debat. Com a minim en els dos primers anys. Hi ha una assignatura de 6 crédtis l'ultim any anomenada "historia de las doctrinas económicas" que te pinta de donar peu a plantejar-te dubtes. Però evidentment no n'hi ha prou.

Jesús Párraga ha dit...

(comentari que no fa falta publicar)

Salut, Joan! He citat una entrada teua de fa quasi un any al meu blog. M'agradaria que li pegares una miradeta. Si em dones permís posaré la teua foto per a que quede millor la comparació.

Joan Vecord ha dit...

Oi tant, Jesús, ja t'hi he respost! Ara només espero que per culpa de la foto la meva cara no apereixi encerclada per una diana en el blog d'algun membre del Pompeu-Tea-Party! ;-)