Aquesta nova milionària que s'ha estalviat la desagnada que li hauria suposat una editorial tradicional (perquè ho ha fet a través d'Amazon, es veu) es diu Amanda Hocking (aquest és el seu blog, i aquest l'article a Wikipedia), té 26 anys i és de Minnesota, EUA. Com que la seva obra és l'hòstia d'original (vampirs que s'enamoren, oh sorpresa!) el públic culte americà l'ha premiada comprant-li uns 100 mil exemplars cada mes. Com bé diuen en aquest article de La Vanguardia (he de canviar de bar dels matins, ja ho sé): o la indústria editorial es posa les piles o els autors poden escollir altres canals de publicació. Que tal i com veig jo la indústria cultural vol dir que, efectivament, els autors s'acabaran buscant altres canals de publicació (excepte els becats, els endollats i les poques excepcions que s'enduen algun premi per la qualitat de la seva obra), perquè no em veig, ni de bon tros, com pot ser viable econòmicament una editorial fora dels patrons de funcionament actuals (és a dir, que l'autor s'endugui només una ínfima part del preu final del llibre que ha escrit, i no el 70% [!!] que s'endú la paia aquesta).
Però bé, com que a mi, en general, no m'agrada la idea de què algú es guanyi la vida amb la cultura (sigui penosament o en la més apostoflant de les riqueses, i encara a menys si és a costa dels més pobres), perquè considero que les creacions culturals són l'expressió més refinada del luxe, és a dir, d'allò que es crea a partir de (o més enllà) del treball i l'assoliment de les necessitats bàsiques i que, per tant, hauria de ser una cosa fet per pur plaer (o per amor a l'art) i no per a guanyar-se les garrofes, per tot això —volia dir— ara em netejo la consciència pel fet d'haver parlat d'aquesta nova variant d'espavilats que s'aprofiten de l'art com a negoci i parlo també —ara amb sincera il·lusió— de la publicació (en PDF i Creative Commons, com hauria de ser) de l'obra Argentina Copyleft: la crisis del modelo de derecho de autor y las prácticas para democratizar la cultura [us la podeu descarregar clicant aquí]. Us en reprodueixo l´índex per a què aneu fent boca:
* PRIMERA PARTE
Beatriz Busaniche: La regulación argentina: comentarios sobre la Ley de Propiedad Intelectual 11.723
Lila Pagola: Efecto copyleft avant la lettre: o cómo explicar el copyleft donde todos lo practicamos.
Horacio Potel: Las miserias contra la filosofía.
Ana María Sanllorenti y Lucía Pelaya: Las amenazas a la misión de las Bibliotecas y la legislación de derecho de autor en Argentina.
Beatriz Busaniche: La privatización del dominio público.
Alejandro Mizzoni, Daniel Cantarín y Evelin Heidel: Los esbirros del copyright y la comunidad académica. El Caso BiblioFyL.
Federico Heinz: Software vs. Copyright.
Patricio Lorente: Copyright y redes P2P: ¿El cielo o el infierno de los creadores?
Juan Pablo Suárez: Instituto Nacional del Libro: velar por las restricciones.
Federico Heinz: De libros electrónicos, agua seca y otras quimeras.
Evelin Heidel: ¿Cuánto cuesta tu educación gratuita?
* SEGUNDA PARTE
Federico Heinz: Software Libre: la revolución constructiva.
María Eugenia Nuñez, Javier Castrillo, Beatriz Busaniche: Aprender en libertad.
Pablo Vannini: Software Social.
Roberto Fiadone: Comunidades que construyen conocimiento libre.
Gabriel Acquistapace: Turbulencias en la nube.
Nicolás Echániz: BuenosAiresLibre: Libertad, capa 1.
MarilinaWinik: Ediciones Copyleft.
Paula Castello y Santiago Marino: La osadía de pensar distinto.
Sebastián Vázquez: Traficando Futuro: Cultura Libre y Comunicación Alternativa.
Beatriz Busaniche y Evelin Heidel: A modo de epílogo: propuestas de cara al futuro.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada