dijous, 31 de juliol del 2008

Què ha dit el Karadzic?

¿Hi ha manera humana de saber quina ha estat la declaració íntegra i exacta que ha fet avui el Radovan Karadzic davant del Tribunal de La Haia? Porto una estona navegant per internet i no hi ha manera... La majoria de portals, després de recordar-nos per enèsima vegada lo dolent que ell és i lo fantàstic que és el nostre sistema judicial, només apunten que ha denunciat irregularitats durant la seva detenció (i què esperaves, tros de tanoca? com bé saben els bascos i Harry el Brut, els procediments legals són paper mullat si es tracta de lluitar contra El Mal, i ningú no només no ho denunciarà, sinó que ho trobarà totalment justificat).

Algun altre portal, com el d'El Mundo, ha anat una mica més enllà i ens permet saber que ha declarat que si va fugir de la vida pública va ser segons un acord a què havia arribat amb els EEUU (exactament amb el negociador Richard Holbrooke) l'any 1996 per a firmar els acords de Dayton (els que l'any 1995 havien posat fi a la guerra de Bòsnia). Però com que no tenim el text, no podem acabar de saber què vol dir exactament la frase "la insistència de l'acusat en llançar acusacions contra alts càrrecs nordamericans". També diu que ara tem per la seva vida (¿serà perquè Milosevic va morir sospitosament durant un judici similar?).

Addenda 1 [com a exemple de quin grau de coneixement té la gent normal sobre el conflicte dels Balcans]: he vist la notícia en un bar a les 16:00h, al canal 3/24, mentre dinava un entrepà. Cap al final de la notícia ha aparegut una imatge de la ciutat d'Srebrenica, mentre de fons sonava la música de crida d'una mesquita, la torre de la qual s'identificava clarament a l'skyline. Comentari d'un noi de la taula del costat (en castellà): "¡ostres, aprofitant la matança els moros s'han instal·lat a la ciutat!"). No deu saber que als Balcans hi ha molts "moros" (bé, són eslaus de religió musulmana) des de fa segles, i que les víctimes d'Srebrenica van ser musulmans en la seva majoria. En part és normal, perquè deu ser xocant acceptar que els dolents de la peli (serbis i moros, perquè amb els conflictes de l'Orient Mitjà ens havien convençut que els moros eren els dolents, oi?) es peguin entre ells...

Addenda 2: Era evident que el tractament de la notícia (sobretot tal i com l'he vist a la tele) havia de ser més emotiu que informatiu. Poc sabem del que ha dit Karadzic, però hem vist imatges del cementiri d'Srebrenica i hem sabut que un grup de dones (els marits i fills de les quals hi van ser assassinats) seguiran el judici en directe. Suposo que els de la tele creuen els dits resant per a què aquestes mares no es polititzin com van fer les famoses "Madres de la Plaza de Mayo" argentines. Perquè una cosa es que plorin i ens facin plorar, i una altra ben diferent és que reclamin mesures i apuntin vies d'actuació ciutadana.

PS: si algú troba la transcripció del text, que m'ho faci saber.

PS2 [19:45h]: passada una estona, veig que la majoria de portals ja destaquen el possible pacte amb els EEUU, com ara l'Avui o El Periódico o Público. Però qui se'n recordarà d'això, d'aquí a uns anys?